Minimalizm son dönemin dekor anlayışında öne çıkan bir trend. Yatak odası, çalışma odası ve salonun ardından minimalist dokunuşlar artıkbanyo dekorasyonunda da öne çıkıyor.
Minimalizmin son dönemde bir hayli popüler olmasının en önemli nedeni, güzelliğin temiz ve basit hatlarla gözler önüne serilmesi. Banyo dekorasyonunda minimalizmin popülerleşmesinin bir başka nedeni ise mekanın boyutlarıyla ilgili.
Banyo deyince genellikle küçük mekanlar akla geldiğinden, minimalist bir tarzda dekore edilen banyo, hem kullanışlı hem de görsel açıdan harika görünecektir. Ancak, bir banyoyu minimalist dokunuşlarla dekore etmenin de bazı olmazsa olmazları var.
En önemlisi rengin iyi seçilmesi. Siyah, gri ve beyaz minimalist dekorun geleneksel renkleridir. Bu renkler özellikle dar bir mekanınız varsa size stil sahibi bir mekan sunar. Özellikle dar bir mekan için seçeceğiniz beyaz, banyonun büyük görünmesini sağlayacaktır.
Minimalist bir banyonda dengeyi sağlayacak olan diğer malzemeler ise taş, doğal ahşap ve beton olacaktır. Bu dokunuşlar banyoda hem çeşitliliği sağlayacak hem de lüks bir hava verecek.
Küçük ve sade aksesuarları da unutmamalısınız.
Büyük bir banyoya sahip olanlar kadar şanslı değilseniz, çok büyük olasılıkla yeterli depolama alanına da sahip değilsiniz. Ancak şu unutulmamalı! Her zaman küçük banyolara stil kazandırabilecek bir çözüm vardır. Bu çözümlerden bir tanesi de “kontrast” yaratmak…
Kontrast küçük bir mekanı inanılmaz boyutta etkileyebilecek bir yöntem. Bunu da “yüksek kontrast” ve “düşük kontrast” diye ayırmak mümkün. Örneğin “yüksek kontrastlı” bir banyoda duvar karoları, lavabo ve tuvalet sade görünürken, bunlar dışındaki herşey adeta uçabilir.
Yani “yüksek kontrastlı” bir mekanda tek bir faktör diğerlerinden radikal şekilde farklı olmalı. Bu da söz konusu malzemenin olduğundan daha küçük görünmesini sağlayacaktır. Yüksek kontrastlı bir malzeme genellikle daha “kişilik” sahibidir ve dramatik olabilir. Ayrıca size aksesuar kullanma şansı verir.
“Düşük kontrastlı” bir mekan ise genellikle benzer renk tonlarına sahip olan ve şık dokunuşları barındıran bir tarzdır ve farklı düzeyde ürünleri bir araya getirir. Böylece odadaki malzemeler hem renk hem derinlik olarak birbirlerine benzerler. Üstelik bu tarz, bir mekanın olduğundan daha büyük görünmesini sağlar. Rahatlatıcıdır ancak benzer tonlar nedeniyle zaman zaman sıkıcı da görünebilir.
Peki yenilemeye gitmeden, kontrast öğesini kullanarakküçük bir banyo nasıl dekore edilir? İşte küçük banyo çözümleri…
1- Eğer bir banyoyu çok düz ve sıkıcı olarak nitelendiriyorsanız, duvarları koyu renge boyamayı kesinlikle düşünmelisiniz. Aynı zamanda yüksek kontrast elde etmek için duvar dekorasyonunda ahşap dokunuş kullanabilirsiniz. Yüksek kontrast bir mekanı daha ilgi çekici ve heyecanlı hale getirir.
Tüm banyo aynı koyu renge boyanırsa biraz abartılı görünebilir. Onun yerine, beyaz ahşap ile bazı krom detaylar, etkileyici bir “yüksek kontrast” yaratıyor. Bu arada, beyaz ahşap aşağıya doğru banyonun ne kadar “düşük kontrast” kullandığına da dikkat edin. Bu mekana sakinlik hissini veriyor.
Küçük bir banyoda “yüksek kontrast” yakalamak için çılgın bir renk seçmek zorunda değilsiniz. Örneğin yine beyaz ahşap ve kahverengi duvar boyası mekana kişilik kazandırabilir. Varsa pencerede kullanılacak bambu storlar ve duvarlardaki küçük tablolar mekanı birbiriyle ilişkilendiriyor.
2- Duş perdesiyle kontrast yaratın. Burada olduğu gibi eski bir patern kullanılan duş perdeleri, duş ve küvet birlikteliğini adeta çerçeveliyor.
Ayrıca işleri basit tutarak ancak renkleri tekrar tekrar kullanarak da kontrast elde edebilirsiniz. Duş perdesindeki krem tonun, duvardaki ahşap dokunuşla ve yeşil tonuyla nasıl uyum içinde olduğuna dikkat edin. Ayrıca tümü duvardaki tablo ile de uyum içinde. Basit şekilde gerçekleştirilmiş bir kontrast daha…
3- Farklı renklerle kontrast yaratın. Birçok küçük banyo tek bir ikinci rengi kaldırır. Bu aslında büyük banyolar için de geçerli. İyi kullanılmış tek bir renk aslında birbirleriyle rekabet halinde olan 2 aşırı renkten daha iyi görsel etki elde edebilirsiniz. Örneğin bu banyoda ikinci bir renk kullanılmamış. Onun yerine tercih kontrast öğesinden yana. Kontrast ise siyah ve beyaz malzemelerin basit karışımı ile sağlanıyor. Havlulardan, fotoğraf çerçevelerine ve raflara kadar “yüksek kontrastın” görece düşük bir etkiyle kullanılmasına iyi bir örnek.